Διήμερη ορειβατική εξόρμηση του ΣΕΟ, στην Καστοριά, 2-3 Δεκεμβρίου 2023.

Ορειβατικό Διήμερο με τον ΣΕΟ, στην Καστοριά, 2-3 Δεκεμβρίου 2023. Συμμετοχές, με κατάθεση προκαταβολής 50 ευρώ ή όλου του ποσού, στους λογαριασμούς του Συλλόγου:
Εθνική : GR57 0110 2100 0000 2109 3050 256
Πειραιώς : GR26 0172 2110 0052 1110 4936 643
Και ενημέρωση της Γραμματείας του ΣΕΟ στο 2310224710, εργάσιμες ημέρες, 1-9 απόγευμα. Προτεραιότητα (για εγγραφές το πρώτο τριήμερο της εβδομάδος) έχουν τα μέλη του Συλλόγου, αλλά καλωσορίζουμε και άλλες συμμετοχές.
ΚΟΣΤΟΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ (ΜΕΛΗ – ΦΙΛΟΙ – ΝΕΟΙ)
ΔΙΚΛΙΝΟ (85 – 95 – 70) ευρώ.
Το μονόκλινο έχει επιβάρυνση 35 ευρώ.
Ψαλίδα Καστόρια, τρία κυριότερα μονοπάτια. διαδρομή - Kastoria, West  Macedonia (Greece)- GPS track
ΚΑΣΤΟΡΙΑ
«η πόλη του μυθικού Κάστορα
στις όχθες της Ορεστιάδας λίμνης»
ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ Σ.Ε.Ο
Σάββατο 2-12-23 ως Κυριακή 3-12-23
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 2-12-23 (Ανατολή ηλίου: 7:22 – Δύση: 17:05)
07,00
Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη. Στάση στη Μπάρα της Σιάτιστας για καφέ (και ρυζόγαλο και σούπα…).
10,00
Άφιξη στην Κορομηλιά, από όπου η Α’ ομάδα θα επιχειρήσει διάσχιση με προορισμό τη λίμνη της Καστοριάς.
Α’ ΟΜΑΔΑ
Κορομηλιά (680μ.) -Αγ. Τριάδα (1384μ.) – Ψαλίδα (1095μ.) – Καστοριά (640μ.)
Δ Ι Α Σ Χ Ι Σ Η
Η πορεία ξεκινά από το κέντρο της Κορομηλιάς και ακολουθεί το δρομάκι προς τη μονή του Αγ. Νικολάου. Λίγο πριν ο λιβάδι της μονής, ακολουθούμε την πινακίδα σε χωμάτινο δρομάκι προς τη δυτική ράχη.
Φτάνουμε στο οροπέδιο Μάλας και συνεχίζουμε στις απότομες πλαγιές. Μπαίνουμε σε βραχώδες πεδίο ως τη Σκάλα της Αγ. Τριάδας και την κορυφή της στα 1384μ. Από την κορυφή έχουμε άπλετη θέα στην λίμνη της Καστοριάς και τον Αλιάκμονα. Κατηφορίζουμε στον αυχένα με ανατολική κατεύθυνση, περνάμε δυο υψώματα και συνεχίζουμε κατηφορικά ως τον δρόμο που διασχίζει τον αυχένα του Αυλού.
Ανηφορίζουμε ξανά για την κορυφή Ψαλίδα (1095μ.) που δεσπόζει πάνω από τη λίμνη και την πόλη της Καστοριάς. Από την Ψαλίδα κατηφορίζουμε σε μονοπάτι ως τη μονή Λαζάρου και από εκεί ακολουθούμε τον κεντρικό δρόμο που μας βγάζει στο Δημαρχείο.
Απόσταση: 12,5 χλμ. Υ.Δ.: +950, -980 μ. ώρες πορείας: 6 Β.Δ.: 2
16,00
Άφιξη στο Δημαρχείο της Καστοριάς και μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Χρόνος ελεύθερος.
Η Β’ ομάδα θα προωθηθεί με το λεωφορείο στην Καστοριά από όπου θα επιχειρήσει ανάβαση στην κορυφή Ψαλίδα. Επιστροφή από τα ίδια.
Β’ ΟΜΑΔΑ
Καστοριά (640μ.) – Ψαλίδα (1095μ.) – Καστοριά (640μ.)
Κ Υ Κ Λ Ι Κ Η Π Ο Ρ Ε Ι Α
10,30
Μια όμορφη διαδρομή για να δούμε πανοραμικά μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας.
Η διαδρομή έχει ως αφετηρία τον Ιερό ναό των Αγίων Πάντων (μνήματα) και περνώντας σχεδόν μέσα από το στρατόπεδο Μαθιουδάκη ανηφορίζουμε σε μονοπάτι επαρκώς σηματοδοτημένο με σιέλ ή κόκκινη μπογιά. Σε όλη τη διαδρομή έχουμε εξαιρετική θέα στην πόλη και την λίμνη της Ορεστιάδας που την αγκαλιάζει.
Απόσταση: 6,5 χλμ. Υ.Δ.: +-473 μ. ώρες πορείας: 3-4 Β.Δ.: 1
14,30
Επιστροφή στην Καστοριά. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και χρόνος ελεύθερος για φαγητό και γνωριμία με την πόλη.
ΚΥΡΙΑΚΗ 3-12-23 (Ανατολή ηλίου: 7:23 – Δύση: 17:05)
07,00
Αφύπνιση και πρωινό στο ξενοδοχείο.
08,30
Αναχώρηση για το Βατοχώρι.
09.30
Άφιξη στο Βατοχώρι (παλιά Μπρένιτσα) από όπου θα ξεκινήσει η πορεία της Α’ ομάδας.
Α. ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Ανάβαση στο Τρικλάριο
Βατοχώρι (890μ.) – Βάρμπα (1750μ.) – Φαλακρό (1743μ.) – Κρανιές (860μ.) -Μικρολίμνη (840μ.)
Δ Ι Α Σ Χ Ι Σ Η
Η διαδρομή ξεκινά από το χωριό Βατοχώρι σε υψόμετρο 890μ. Δεξιά του σχολείου εντοπίζουμε διάδρομο και ανεβαίνουμε προς τα Βόρεια. Αμέσως συναντάμε το κοιμητήριο του χωριού, και πίσω του ανεβαίνουμε σε ράχη. Αυτή μας οδηγεί σε εκτενές οροπέδιο και συνεχίζοντας προς Βορρά συναντάμε την νότια πλαγιά της ανατολικής ράχης του Τρικλάριου. Ανεβαίνοντας ελεύθερα προς τα ΒΔ σε βατό πεδίο ( ανηφορική τραβέρσα ), προσεγγίζουμε την ράχη σε υψόμετρο 1120μ. Ακολουθώντας πλέον την ράχη πιστά προς τα δυτικά, θα οδηγηθούμε στην κορυφή.
Το αρχικό τμήμα της ράχης παρά την βλάστηση, δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα στην προώθηση, και όσο παραμένουμε πάνω σ’ αυτή, διακρίνουμε συχνά ίχνος μονοπατιού.
Κινούμενοι προς τα ΝΔ-Δ και αφού περάσουμε εκτεταμένα τμήματα με οχυρώσεις της εποχής 1946-49, οδηγούμαστε στην κορυφή, με τον υψομετρικό στύλο και υψόμετρο 1750μ. Η συνήθης ονομασία της κορυφής είναι Βάρμπα, αλλά αναφέρεται και ως Μεγαλέξανδρος ή Τρικλάρα.
Μέχρι εδώ τα πάντα μοιάζουν με μια τυπική ανάβαση σε κάποιο μέτριο – ευχάριστο βουνό της Ελλάδος. Τα πράγματα θα παραμείνουν έτσι για λίγο ακόμα, μέχρι και την προσέγγιση της υποκορυφής Φαλακρό. Για να φτάσουμε εκεί κατεβαίνουμε ελεύθερα την πλαγιά Βόρεια της Μπάρμπας, και έτσι προσεγγίζουμε το διάσελο ( υψ.1690 ) που την χωρίζει από τον μακρόστενο όγκο του Φαλακρού. Το διάσελο διασχίζει χωματόδρομος. Στην συνέχεια κινούμαστε παράλληλα δυτικά, και ελαφρώς χαμηλότερα της ράχης που οδηγεί στο Φαλακρό. Μακριά και χαμηλότερα διακρίνουμε μεγάλη κατασκευή τεχνητής λίμνης που εξυπηρετεί πολυπληθές κοπάδι βοοειδών.
Αφού φτάσουμε στην κορυφή του Φαλακρού (1743μ.), συνεχίζουμε για λίγα μέτρα ακόμα προς βορρά, προκειμένου η θέα των Πρεσπών να απλωθεί μπροστά μας. Οι εικόνες που το σημείο χαρίζει είναι μοναδικές. Πρόκειται πιθανότατα για την καλύτερη θέα στις Πρέσπες από ψηλά.
Συνεχίζουμε για λίγο στην κατηφορική ράχη και αφού περάσουμε μικρό όγκο βράχων, στρεφόμαστε προς τα ΒΔ σε υψόμετρο περίπου 1700μ.
Από το σημείο αυτό κατεβαίνουμε ελεύθερα την πλαγιά. Η τελευταία καλύπτεται από μέτριου ύψους χόρτο, και όσο το πεδίο μας επιτρέπει, συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε την θέα. Στοχεύουμε χαρακτηριστικό γυμνό πρόβολο, που εισέρχεται στο δάσος. Με τον τρόπο αυτό καλύπτουμε 300μ υψομετρικής κατάβασης, και πλέον σε υψόμετρο 1400μ εισερχόμαστε σε δάσος. Το σύμμεικτο δάσος Βελανιδιάς-οξιάς παρά τα φαινόμενα, επιτρέπει την κίνηση εντός αυτού χωρίς μονοπάτι. Διατηρώντας πορεία Β-ΒΔ προσεγγίζουμε ρεματιά στα αριστερά, σε υψόμετρο 1260μ. Εδώ συναντάμε πλέον αμιγές δάσος οξιάς. Ακολουθούμε ράμπα που κινείται παράλληλα με την ρεματιά, πάντοτε στα δεξιά της. Στην συνέχεια συναντάμε αχνές χαράξεις μονοπατιών, ενώ σε υψόμετρο 1000μ ακολουθούμε για λίγο την στεγνή κοίτη μικρού ρέματος. Απομένουν λιγότερο από 100μ υψομετρικής αλλά στο σημείο αυτό το δάσος γίνεται πυκνότερο χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι απαγορευτικά δύσβατο. Εντοπίζοντας διαδρόμους στα δεξιά της ρεματιάς και με μικρή δυσκολία, εξερχόμαστε του δάσους σε ξέφωτα σε υψόμετρο 1020μ. Πλέον η βλάστηση αλλάζει, και τα είδη δέντρων που συναντάμε είναι υδρόφιλα.
Η Λίμνη διακρίνεται ελαφρώς χαμηλότερα, και πλέον σε εύκολο πεδίο κινούμαστε για λίγο ακόμα προς τα ΒΔ προτού στραφούμε οριστικά προς τα ΒΑ. Συναντάμε πλέον πλατύ ευκρινές μονοπάτι, που θα μας οδηγήσει παραλίμνια μέχρι το χωριό της Μικρόλιμνης. στο κέντρο του οροπεδίου των Κρανιών. Στο ΒΑ άκρο του οροπεδίου συναντάμε τα ερείπια του χωριού, ενώ ξεχωρίζει η κόγχη της εκκλησίας. Το χωριό εγκαταλείφθηκε το 1949, απόρροια των γεγονότων του εμφυλίου και έκτοτε δεν ξανακατοικήθηκε.
Από το σημείο αυτό συνεχίζουμε στο παραλίμνιο και πάντοτε πλατύ μονοπάτι, το οποίο κινείται τουλάχιστον δέκα μέτρα ψηλότερα του νερού. Στο οροπέδιο-εσωτερικό κόλπο της Λάτσιτσας συναντάμε διχάλα, όπου δίνεται η δυνατότητα να προσεγγίσουμε το χωριό είτε εσωτερικά, είτε συνεχίζοντας παραλίμνια.
Απόσταση: 15,5 χλμ. Υ.Δ.: +1,094 μ. – 1,134 μ. ώρες πορείας: 6-7 Β.Δ.: 3
Η Β’ ομάδα θα συνεχίσει με το λεωφορείο ως την Μικρολίμνη (παλιά Λάγκα) στις όχθες της Μικρής Πρέσπας.
10,30
Άφιξη στην Παραλίμνη από όπου θα ξεκινήσει παραλίμνια πορεία ως το εγκαταλελειμμένο χωριό Κρανιές. Επιστροφή από τα ίδια.
Β. ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Μικρολίμνη (840μ.)-Κρανιές (860μ.)
Απόστ. μετ’ επιστρ.: 9,0 χλμ. Υ.Δ.: +-400 μ. ώρες πορείας: 4 Β.Δ.: 1
Μία πολύ καλή πεζοπορική διαδρομή 9 χιλιομέτρων, συνολικής διάρκειας περίπου 4 ωρών στην μικρή Πρέσπα, μικρής δυσκολίας, με αφετηρία το όμορφο ψαροχώρι στις όχθες της μικρής Πρέσπας, την Μικρολίμνη. Ακολουθούμε παραλίμνιο μονοπάτι, την παλιά μουλαρόστρατα που συνέδεε την Κορυτσά με την Φλώρινα και το Μοναστήρι (Μπίτολα). Σε 2 χιλιόμετρα περίπου συναντάμε τα λιβάδια της Λάτσιστας, και στην συνέχεια, σε 2.5 χιλιόμετρα καταλήγουμε στα ερείπια του χωριού Κρανιές, που ερημώθηκε το 1949, στο τέλος του Εμφυλίου πολέμου. Επιστρέφουμε από το ίδιο μονοπάτι στη Μικρολίμνη.
14,30
Επιστροφή στην Μικρολίμνη και αναμονή για την άφιξη της Α’ ομάδας.
16,30
Άφιξη της Α’ ομάδας στη Μικρολίμνη και χρόνος για φαγητό σε μια από τις δυο παραλίμνιες ταβέρνες του χωριού.
18,30
Αναχώρηση για τη Θεσσαλονίκη.
22,30
Πιθανός χρόνος άφιξης στη Θεσσαλονίκη.

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: 11/14/23 10:17 ΜΜ