ΟΡΕΙΒΑΤΕΣ: ΛΑΒΕΤΕ ΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Αγαπητοί φίλοι,

Η πανδημία του COVID-19 είναι πρωτοφανής και μας επηρεάζει όλους. Η ορειβατική κοινότητα πρέπει να ενεργήσει προσεκτικά για να συμβάλει στη μείωση της μετάδοσης  του νέου θανατηφόρου κορωνοϊού.

Ανησυχούμε για τη μετάδοση του COVID-19 σε αγροτικές κοινότητες. Αυτές οι απομακρυσμένες περιοχές συχνά έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρικές εγκαταστάσεις και οι στενά δεμένες κοινωνικές τους δομές είναι πιο επιρρεπείς στην εξάπλωση της λοίμωξης.

Είναι καθήκον όλων μας να προστατεύσουμε τα ορεινά χωριά  και να τα καταστήσουμε  όσο το δυνατόν ασφαλέστερα, περιορίζοντας τα ταξίδια αναψυχής αυτή την εποχή.  Αν έχουμε προγραμματίσει ένα ταξίδι, παρακαλούμε να τροποποιήσουμε ή να αναβάλουμε το πρόγραμμα μέχρι να περάσει αυτή η επείγουσα απειλή της υγείας και της ζωής που αφορά όλους μας. Έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουμε την επαρχία αμόλυντη, αποφεύγοντας τις επαφές τόσο με συνορειβάτες όσο και με κατοίκους ορεινών περιοχών.  Όσο σημαντικός και αν είναι ο χρόνος έξω, είναι απαραίτητο για καθέναν από εμάς κατά τη διάρκεια αυτής της ταραχώδους περιόδου, να παραμείνουμε στους τόπους διαμονής μας  και να περιορίσουμε την αλληλεπίδρασή μας με τις ευάλωτες κοινότητες.

Ακόμη πρέπει να προστατεύσουμε τους υπαίθριους ορειβατικούς προορισμούς από τη διάδοση του ιού ώστε να μειώσουμε τον φόρτο στο ιατρικό σύστημα. Οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην ύπαιθρο συμβάλλουν στην υπερφόρτωση των νοσοκομείων και των μονάδων εντατικής θεραπείας. Όπως πάντα, πρέπει να ενεργούμε με σύνεση και να αποφεύγουμε τα περιττά ρίσκα.

Τέλος, όλοι πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες που περιγράφουν οι ειδικοί ιατροί για να κρατήσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους ασφαλείς από τον ιό. Είναι απαραίτητο να παίρνουμε αποφάσεις ως ορειβατική κοινότητα από την οπτική γωνία των πιο ευάλωτων ανθρώπων στην κοινότητά μας.

 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών Θεσσαλονίκης, έχοντας επίγνωση της σοβαρότητας των περιστάσεων και των έκτακτων μέτρων πρόληψης που λαμβάνονται από την πολιτεία για την περιστολή της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα, συμμετέχει στην προσπάθεια αυτή αναστέλλοντας, μέχρι νεωτέρας, τις πάσης φύσεως εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει (εξορμήσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ. α.).

Ευχόμαστε να ξεπεράσουμε το δυνατόν ανώδυνα τη νέα πανδημία και σύντομα να βρεθούμε και πάλι όλοι μαζί στα αγαπημένα μας βουνά.