ΠΑΡΘΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΦΡΑΚΤΟΥ 2022

ΠΑΡΘΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΦΡΑΚΤΟΥ 2022

Διήμερο με τον Σ.Ε.Ο

 στο παρθένο δάσος Φρακτού.

από Σάββατο 24-09-22 ως Κυριακή 25-09-22

          

ΣΑΒΒΑΤΟ 24/09/2022                      Ανατολή ηλίου: 7:14’ /  Δύση ηλίου: 19:19’

07.00 Αναχώρηση από τη Θεσσαλονίκη.
11.00 Άφιξη στο δασικό εργοτάξιο της Ζαγκραντένια. Τακτοποίηση στα καταλύματα και στήσιμο σκηνών (αυτό μπορεί να γίνει και μετά την πορεία).

Σημειώνεται ότι στο δασικό χωριό υπάρχουν περί τα 20 κρεββάτια διαθέσιμα σε κοιτώνες και ο καθένας πρέπει να έχει τον υπνόσακκό του. Επιπλέον άτομα, ή όσοι δεν θέλουν να κοιμηθούν στους κοιτώνες, θα πρέπει να στήσουν τις σκηνές τους και βέβαια να έχουν υπνόσακκο κατάλληλο για κρύο. Επίσης πρέπει να έχουν προμήθειες για όλο το διήμερο. Το νερό στο δασικό χωριό δεν είναι πόσιμο, αλλά είναι πιθανόν να βρούμε πόσιμο νερό σε πηγές τριγύρω..

12.00 ΚΟΙΝΗ ΟΜΑΔΑ

 Εργοτάξιο Φρακτού (1.370 μ.) – καταρράκτες (1.168 μ.)

  Αφού φτάσουμε στο Τζάκι ρέμα περνάμε απέναντι από το γεφύρι και θα μπούμε σε νέο μονοπάτι από πυκνό δάσος πεύκης και σημύδας.
Σύντομα θα περάσουμε από το χαρακτηριστικό σημείο με σάρες, ενώ στην συνέχεια θα τραβερσάρουμε την πλαγιά και αφού διασχίσουμε το ρέμα Λυκόλακκα, θα βγούμε σε μονοπάτι με διασταύρωση και κατεύθυνση αριστερή που θα μας οδηγήσει σε καταρράκτη ύψους 18μ.
Λίγο πιο πάνω ανηφορίζοντας αρκετά και περνώντας από σάρες θα δούμε τον πολύ εντυπωσιακό κλιμακωτό καταρράκτη ύψους 70μ.
Επιστρέφουμε από τα ίδια και αφού φτάσουμε στην αρχική διασταύρωση συνεχίζουμε ευθεία που πολύ γρήγορα θα βρεθούμε στον μικρότερο καταρράκτη ύψους 7μ.
Πατώντας στο ίδιο μονοπάτι συνεχίζουμε και βγαίνουμε σε δασικό δρόμο και αφού περάσουμε το κιόσκι θέας θα δούμε στα αριστερά μας ακόμη ένα καταρράκτη πολύ όμορφο, τον καταρράκτη Τζάκι ρέμα.
Συνεχίζοντας στον δασικό δρόμο θα συναντήσουμε την αρχική γέφυρα από το Τζάκι ρέμα κάνοντας έτσι μια κυκλική πορεία.
Επιστρέφουμε ανηφορίζοντας ξανά από το πυκνό δάσος προς το εργοτάξιο Φρακτού.
  Απόστ. μετ’ επιστρ.: 12,0 χλμ.      Υ.Δ.: +-425 μ.,     ώρες πορείας: 4-5 h        Β.Δ.: 1
17,00 Επιστροφή στο εργοτάξιο. Δείπνο με προμήθειες που θα έχουμε φέρει οι ίδιοι, υπάρχει δυνατότητα και για ψήσιμο σε σχάρα.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 25/09/2022                   Ανατολή ηλίου: 7:15’  / Δύση ηλίου: 19:18’

06.30 Αφύπνιση και πρωινό. Ξεστήσιμο σκηνών και τακτοποίηση στο λεωφορείο.
07.30 Η Α’ ομάδα θα αναχωρήσει με το λεωφορείο για το ρέμα Αχλαδοχωρίου από όπου θα ξεκινήσει η διάσχιση του φαραγγιού του Φαρασινού.
  Α’ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Ρέμα Αχλαδοχωρίου (1.040 μ.) – φαράγγι Φαρασινού –

 Φαρασινός (700 μ.) – Λουτρά Θερμών (440 μ.)

08,00 Η πορεία ξεκινά από τη θέση «πικ-νικ», ένα σημείο του χωματόδρομου που συνδέει τα δασικά καλύβια του Φρακτού με το μονοπάτι που οδηγεί στους περίφημους καταρράκτες της περιοχής (από εδώ περάσαμε την προηγούμενη μέρα).  Από το ρέμα του Αχλαδοχωρίου θα μπούμε στο σηματοδοτημένο μονοπάτι κα θα συνεχίσουμε κατάντη του ρέματος και παράλληλα με την κοίτη του σε νοτιοδυτική κατεύθυνση. Το Αχλαδόρεμα καταλήγει στο Διαβολόρεμα που είναι και παραπόταμος του Νέστου. Σύντομα θα μπούμε σε δάσος οξιάς, σφενταμιού, κρανιάς και σημύδας. Διάσπαρτες θα βρούμε λεύκες, φράξους, σκλήθρους και σουρβιές. Ακολουθούν μαυρόπευκα, ορεινές πεύκες και ερυθρελάτες. 

Το ρέμα παραμένει δεξιά μας και στις βράχινες όχθες του ανάμεση στην ποικίλη βλάστηση  φύεται και η Haberlea Rhodopensis, ένα σπάνιο φυτό της παγετωνικής περιόδου.

Το μονοπάτι συνεχίζει για τρείς περίπου ώρες ως το περίφημο μονότοξο πέτρινο γεφύρι του Φαρασινού. Λίγο μετά το γεφύρι συναντάμε το Αετόρεμα που συμβάλει με το Φαρασινό ρέμα. 

Η πορεία συνεχίζεται σε ευκρινές μονοπάτι και λίγο πιο κάτω συναντάμε πεζούλες και άλλα ερείπια του εγκαταλειμμένου χωριού Φαρασινού. Από εδώ ξεκινά πλέον χωματόδρομος που μετά από 2 ώρες μας βγάζει στην άσφαλτο που συνδέει το Παρανέστι με τα Λουτρά Θερμών και το Φρακτό.

17,00 Άφιξη στον ασφαλτόδρομο, όπου θα μας περιμένει το λεωφορείο.
  Δ Ι Α Σ Χ Ι Σ Η  

Απόσταση: 20,0 χλμ.    Υ.Δ.: + 720, -1.300 μ.    ώρες πορείας: 8-9 h      Β.Δ.: 2-3

   
  Β. ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 

Εργοτάξιο Φρακτού  – Βιλαώρα

09,00 Εύκολη, μικρή διαδρομή που κινείται κατά το ήμισυ σε χωματόδρομο μέτριας βατότητας και σε παλιό μη σημαδεμένο μονοπάτι, ακαθάριστο, αλλά σαφές.
Από το εστιατόριο του δασικού χωριού παίρνουμε ανηφορικό χωματόδρομο που συνεχίζει σε υλοτομική χάραξη και την ακολουθούμε μέχρι το τέλος της. Κόβουμε για 60 μέτρα περίπου, χύμα κάτω και πέφτουμε στον χωματόδρομο που βγάζει στη θέση Βιλαώρα . Είναι ο χωματόδρομος που συναντάμε στην διασταύρωση για “Τροχόσπιτα” κατά την κάθοδο του κυρίως χωματόδρομου που πηγαίνει Τζάκι ρέμα.
Στο μεγάλο πλάτωμα της Βιλαώρας αν συνεχίσουμε στην χάραξη μπροστά μας για 100 μέτρα και κόψουμε πάνω δεξιά, εκεί που αραιώνει η βλάστηση, βγαίνουμε στο καλύτερο αγνάντι της κοιλάδας του Σαρακατσάνικου ρέματος.
Στην επιστροφή για το δασικό χωριό παίρνουμε το μονοπάτι που σε αρκετά σημεία έχει πεσμένα δέντρα και ακόμη και την καλοκαιρινή περίοδο ψιλοχάνεται από την βλάστηση, αλλά είναι σαφές κι ένα έμπειρο μάτι το βρίσκει εύκολα (με την χρήση GPS δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα).
  Απόσταση μετ’ επιστρ.: 8,6 χλμ.    Υ.Δ.: +-340 μ.    ώρες πορείας: 3 h      Β.Δ.: 1
12,00 Επιστροφή στο εργοτάξιο του Φρακτού και αναχώρηση για τα ιαματικά λουτρά Θερμιών. Όσοι το επιθυμούν μπορούν να ξεκουραστούν στα ιαματικά λουτρά (να προμηθευτούν μαγιό).
17,00 Αναχώρηση για τη Θεσσαλονίκη. Στάση στο δρόμο για φαγητό.
22,30 Πιθανός χρόνος άφιξης στη Θεσσαλονίκη.

 

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: 09/16/22 8:31 ΜΜ