ΠΑΣΧΑ 2024 με τον Σ.Ε.Ο. στα ΚΥΘΗΡΑ, το νησί των κρυμμένων μυστικών

ΠΑΣΧΑ 2024 με τον Σ.Ε.Ο. στα ΚΥΘΗΡΑ

το νησί των κρυμμένων μυστικών

Συμμετοχές στο 2310 224710 κάθε εργάσιμη ημέρα, 1-9 μμ. ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ ότι η θέση κλείνει ΜΟΝΟ  με εξόφληση ή κατάθεση προκαταβολής 100 ευρώ ΚΑΙ ενημέρωση της Γραμματείας.

Μεγάλη ΤΕΤΑΡΤΗ  1/5/24 

22.00 Αναχώρηση από τη Θεσσαλονίκη (στάσεις στο ύψος των Τεμπών, της Λαμίας και της Κορίνθου)

 

 

Μεγάλη ΠΕΜΠΤΗ 2/5/24                                 ανατολή ηλίου 06:27, δύση 20:16

11.00 Άφιξη στη Νεάπολη. Συνεχίζουμε για το ψαροχώρι του Προφήτη Ηλία.
11.40 Άφιξη στον Προφ. Ηλία από όπου θα περπατήσουμε σε παραλιακό μονοπάτι ως το εκκλησάκι της Αγ. Μαρίνας και τον όρμο του Κλεφταύλακου.
  ΚΟΙΝΗ ΟΜΑΔΑ

Προφ. Ηλίας – Κομμένη Σπηλιά – Κλεφταύλακο – Αγ. Μαρίνα

  Η πορεία ξεκινά από το ψαροχώρι προφ. Ηλίας και είναι μια πανέμορφη διαδρομή που ελίσσεται παράλληλα με τη θάλασσα. Κατά μήκος του μονοπατιού συναντάμε μεμονωμένα απολιθωμένα δέντρα και μέρος του απολιθωμένου δάσους της Αγ. Μαρίνας. Αφού περάσουμε από την Κομμένη Σπηλιά, φτάνουμε στο Κλεφταύλακο, ένα πανέμορφο διπλό φιόρδ, παλιό ορμητήριο των πειρατών. Θα καταλήξουμε στο εκκλησάκι της Αγ. Μαρίνας, με την εκπληκτική θέα στο ακρωτήρι του Μαλέα,

και στη συνέχεια θα επιστρέψουμε ακολουθώντας την ίδια διαδρομή στον Προφ. Ηλία.

  Απόστ. μετ’ επιστρ. 8,5 χλμ.    Υ.Δ.: +-100 μ.    ώρες πορείας: 3-4 h      Β.Δ.: 1
15.40 Επιστροφή στον προφ. Ηλία και μετάβαση με το λεωφορείο στη Νεάπολη.
16.00 Επιβίβαση στο ferry boat.
16,30 Αναχώρηση για  τα Κύθηρα
17.45 Άφιξη στο λιμάνι Διακόφτι των Κυθήρων.
19.00 Άφιξη στην Αγ. Πελαγία. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Χρόνος ελεύθερος.

 

 

 

 

Μεγάλη ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3/5/24                             ανατολή ηλίου 06:27, δύση 20:16

07.00 Αφύπνιση και πρωινό στο ξενοδοχείο.
08.30 Αναχώρηση για τον παραδοσιακό οικισμό Καραβά στα βόρεια του νησιού.
09.00 Άφιξη στον Καραβά από όπου θα αρχίσει η πορεία.
  ΚΟΙΝΗ ΟΜΑΔΑ

(Καραβάς – Κρυονέρι – Αγ. Νικόλαος – φάρος Μουδαριού – Πλατιά Άμμος)

  Η πορεία θα ξεκινήσει από την πλατεία του καταπράσινου, όμορφου παραδοσιακού χωριού Καραβάς, που βρίσκεται στο βορειότερο τμήμα του νησιού, μετά το χωριό Ποταμός. Αρχικά θα επισκεφθούμε τις δροσερές πηγές του Αμίρ Αλή και της Πορτοκαλιάς. Συνεχίζουμε κατηφορικά, περνάμε από τα Βραγκιάνικα, τα Ντεντιάνικα και μετά από 700 περίπου μέτρα συναντάμε μια διακλάδωση. Ο αριστερός κλάδος οδηγεί στη μικρή παραλία Αμμούτσι. Εμείς θα ακολουθήσουμε τον δεξιό κλάδο που μας οδηγεί στο εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου με την όμορφη ομώνυμη παραλία. Από τον Αγ. Νικόλαο συνεχίζουμε για το ακρωτήρι Μουδάρι, το βορειότερο των Κυθήρων απέναντι από την Ελαφόνησο. Στα δυτικά του μονοπατιού, στο γκρεμό, υπάρχει σπηλιά με τρεις μικρές αίθουσες και όμορφους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Στον προθάλαμο της σπηλιάς θα δούμε εντυπωσιακά θαλάσσια απολιθώματα από όστρακα, μεγάλες πίνες και κοχύλια.

Πολύ κοντά και λίγο ψηλότερα βρίσκεται ο περίφημος φάρος του Μουδαρίου, ένας πέτρινος φάρος ύψους 25 μέτρων με φωτοβολία 24 ναυτικών μιλίων. Κατασκευάστηκε το 1857 από τους Άγγλους για να διευκολύνει τη ναυσιπλοΐα στα στενά μεταξύ Κυθήρων και Ελαφονήσου.

Δίπλα στο φάρο βρίσκεται το «Σηματόρειο» που με χρήση σημαιών ενημέρωνε τα διερχόμενα πλοία. Αφού απολαύσουμε την μαγευτική θέα, κατηφορίζουμε με νοτιοανατολική κατεύθυνση ως την παραλία και συνεχίζουμε παραλιακά ως το χωριό Πλατιά Άμμος.

  Απόσταση: 10,0 χλμ.      Υ.Δ.: +174-313 μ.      ώρες πορείας: 4-5h        Β.Δ.: 1

Δ Ι Α Σ Χ Ι Σ Η

14.00 Άφιξη στην Πλατιά Άμμο. Αν ο καιρός είναι καλός, όσοι θέλουν μπορούν και να κολυμπήσουν. Φαγητό σε ταβερνάκι της παραλίας.
16.00 Αναχώρηση για την Αγ. Πελαγία.
17.00 Άφιξη στο ξενοδοχείο και ξεκούραση.
19.00 Αναχώρηση για τον Αβλέμονα.
19.45 Άφιξη στο παραθαλάσσιο χωριό, όπου θα παρακολουθήσουμε τον επιτάφιο. Νηστήσιμο φαγητό στα ταβερνάκια του χωριού.
22.00 Αναχώρηση για το ξενοδοχείο.
22.45 Άφιξη στο ξενοδοχείο και κατάλυση.

 

Μεγάλο ΣΑΒΒΑΤΟ 4/5/24                             ανατολή ηλίου 06:27, δύση 20:16

07.30 Αφύπνιση και πρωινό στο ξενοδοχείο.
09.00 Αναχώρηση για τον Μυλοπόταμο στα δυτικά του νησιού.
09.45 Άφιξη στον Μυλοπόταμο, από όπου θα αρχίσει η πορεία.
  Α’ ΟΜΑΔΑ

(Μυλοπόταμος – Καταρράκτες – Νερόμυλοι – Κάτω Χώρα – Αγ. Σοφία – Μυλοπόταμος)

  Η πεζοπορία ξεκινάει από το κέντρο του Μυλοπόταμου, αρχέτυπο ελληνικού χωριού, με την πλατεία, το καφενείο, τον πλάτανο, τις εκκλησιές αλλά και το Καμάρι, το μεγαλύτερο ίσως δημόσιο πλυσταριό των Κυθήρων. Μετά από λίγα μέτρα, ένα εντυπωσιακό καλντερίμι “βουτάει” στη μαγεμένη ρεματιά περνώντας από τους πρώτους νερόμυλους για να συναντήσει τον ξακουστό καταρράκτη της Φόνισσας ύψους 20 μέτρων σχηματίζοντας μια μικρή καταπράσινη λιμνούλα ανάμεσα σε θεόρατα πλατάνια, που προϊδεάζει για το τι ακολουθεί παρακάτω.
Η ρεματιά του Μυλοποτάμου είναι ένα υπαίθριο μουσείο προβιομηχανικής κοινωνίας και παραδοσιακής αξιοποίησης του νερού. Η διαδρομή ελίσσεται ανάμεσα σε μοναδικά συμπλέγματα νερόμυλων, κατοικιών, γεφυριών που ενσωματώνονται απόλυτα με τα πλατάνια και τους καταρράκτες. Οι ντόπιοι χρησιμοποιούσαν με βέλτιστο τρόπο το λιγοστό νερό του ρέματος, λειτουργώντας 23 νερόμυλους που άλεθαν σιτάρι, κριθάρι και άλλα σιτηρά. Τα παλιά χρόνια αυτή ήταν η καρδιά του νησιού, αφού κάτοικοι από πολλά μέρη των Κυθήρων έρχονταν εδώ για να κάνουν αλεύρι. Καθώς οι διαδρομές ήταν μεγάλες και δύσκολες με τα φορτωμένα μουλάρια, οι “πελάτες” κάποιες φορές έμεναν το βράδυ σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους των μύλων. Ο νερόμυλος του Φιλιππή είναι ο μόνος αποκατεστημένος και επισκέψιμος, με όλα τα μέρη και τους μηχανισμούς του μύλου λειτουργικά. Φαινόμενο, μοναδικό στην Ελλάδα, είναι οι τέσσερις νερόμυλοι, χτισμένοι αμφιθεατρικά ο ένας πάνω από τον άλλον, που τροφοδοτούνται απευθείας από το ίδιο νεραύλακο. Το μονοπάτι περνάει κάτω από το έναν από αυτούς με χτιστή κυρτή σήραγγα. Λίγο πιο κάτω στέκουν ακόμη τα πέτρινα γεφύρια που προσέφεραν εύκολη πρόσβαση στους μύλους. Οι τέσσερις καταρράκτες της διαδρομής είναι ιδανικοί για δροσιστικά διαλείμματα σε μαγευτικά τοπία.
Η διαδρομή ανηφορίζοντας απομακρύνεται σιγά σιγά από τη ρεματιά περνώντας καλντερίμια, το καλά κρυμμένο υπόσκαφο ξωκλήσι της Αγίας Αικατερίνης και αγροτικά τοπία για να αντικρίσει την Κάτω Χώρα με το ενετικό κάστρο και την εντυπωσιακή οχυρωματική αρχιτεκτονική. Το παλιό αυτό μονοπάτι καταλήγει στην καστροπολιτεία από τη βορινή πλευρά, οδηγώντας πρώτα στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, χτισμένη μέσα στα βράχια, και διασχίζοντας τη Νερατζέα, την καταπράσινη ρεματιά με τις λεύκες και τις δάφνες του Απόλλωνα. Στο Κάστρο, συνεχίζεται το ταξίδι σε προηγούμενες εποχές με τις βυζαντινές εκκλησιές και τις ερειπωμένες κατοικίες να στέκουν ακόμη. Δίπλα στην πύλη του κάστρου, με το φτερωτό λέοντα του Αγίου Μάρκου, έμβλημα της Βενετίας, βρίσκεται το αγγλικό σχολείο, ένα από τα πέντε του νησιού. Κατά την περίοδο της αγγλοκρατίας, φοιτούσαν εκεί υποχρεωτικά όλα τα αγόρια της περιοχής και η διδασκαλία γινόταν με την αλληλοδιδακτική μέθοδο. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε υψηλό δείκτη εκπαίδευσης το νησί.

Από το Κάστρο θα συνεχίσουμε σε χωματόδρομο που κατηφορίζει για 1300 μ. όπου συναντά διασταύρωση. Ακολουθούμε τον δρόμο δεξιά που οδηγεί μετά από 1000 μ. στο σπήλαιο της Αγ. Σοφίας.

Το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου στα Κύθηρα είναι το πρώτο που μελετήθηκε επιστημονικά στην Ελλάδα το 1930 από τον Πατριάρχη της Ελληνικής σπηλαιολογίας Ιωάννη Πετρόχειλο, ο οποίος είχε καταγωγή από τα Κύθηρα. Η θέση του είναι στη δυτική ακτή του νησιού σε ύψος 60μ. από τη θάλασσα, στον όρμο Κοκκάλα. Αξιοποιήθηκε τουριστικά τη δεκαετία του 70, μετά από μελέτη που εκπονήθηκε με τη βοήθεια και την καθοδήγηση της Άννας Πετροχείλου το 1970.
Το σπήλαιο είναι ηλικίας 4 εκατομμυρίων ετών περίπου, έχει εμβαδόν 2.200 τ.μ και συνολικό μήκος 500 μέτρα περίπου, από τα οποία τα 220 είναι επισκέψιμα. Αμέσως μετά την είσοδο υπάρχει πέτρινο τέμπλο με βυζαντινές αγιογραφίες του 13ου αιώνα, αφιερωμένες στην Αγία Σοφία και της κόρες της Ελπίδα, Πίστη και Αγάπη. Οι τοιχογραφίες του τέμπλου θεωρούνται σαν το αρχαιότερο δείγμα διαμόρφωσης σπηλαίου σε εκκλησία στο νησί, και είναι ζωγραφισμένες με την τεχνική της νωπογραφίας (fresco), κάτι που εξηγεί την καλή διατήρησή τους.
Αμέσως μετά το τέμπλο στα αριστερά μέσα σε μεγάλη αίθουσα με εντυπωσιακό διάκοσμο, βρίσκεται το μεταγενέστερο μικρό εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας που χτίστηκε το 1875 από τους κατοίκους του Μυλοποτάμου.
Ο βασικός χρωματισμός του σπηλαίου είναι τόνοι του γκρι με έντονα χρώματα του κίτρινου και κόκκινου, που προέρχονται από τη διάβρωση των οξειδίων του σιδήρου και του μαγγανίου. Η μέση θερμοκρασία του σπηλαίου είναι 17οC και το ποσοστό υγρασίας είναι περίπου 75%.
Το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας έχει μεγάλη βιολογική αξία, γιατί στο εσωτερικό του ο βιολόγος Κάλουστ Παραγκαμιάν, μέλος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας, ανακάλυψε ένα μοναδικό στον κόσμο τυφλό ισόποδο, που προς τιμήν του ονομάστηκε Kythironiscus Paragamiani.
Πολλοί μύθοι έχουν συνδεθεί με το σπήλαιο, όπως ο μύθος που θέλει το σπήλαιο να ήταν η ερωτική φωλιά του Πάρη και της Ωραίας Ελένης κατά την παραμονή τους στα Κύθηρα, ή φήμες που θέλουν ο πειρατής Μπαρμπαρόσσα να έχει κρύψει εκεί τους θησαυρούς του.
Το σπήλαιο έχει 10 αίθουσες με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, που η λαϊκή φαντασία τους έδωσε διάφορα ονόματα όπως, Λουτρά της Αφροδίτης, αίθουσα του Κεχριμπαριού, (με σταλακτίτες σε κόκκινες αποχρώσεις λόγω του σιδήρου), Πλάκα, αίθουσα των Κυπαρισσιών ή του θρόνου, Σαγόνια του καρχαρία, Χταπόδι. Το σπήλαιο παράγει ακόμη και σήμερα σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Επιστρέφουμε και μετά από 3,4 χλμ. μπαίνουμε στον οικισμό Πίσω Πηγάδι. Συνεχίζουμε και σε 500 μ. φθάνουμε στην πλατεία του Μυλοπόταμου.

  Απόσταση: 10,0 χλμ.      Υ.Δ.: +-575 μ.      ώρες πορείας: 5-6h        Β.Δ.: 2

Κ Υ Κ Λ Ι Κ Η      Π Ο Ρ Ε Ι Α

   
  Β’ ΟΜΑΔΑ

(Μυλοπόταμος – καταρράκτες – νερόμυλοι – Κάτω Χώρα –Μυλοπόταμος)

09.45 Η Β’ ομάδα θα ακολουθήσει την ίδια πορεία με την Α’ ομάδα ως την Κάτω Χώρα. Από εκεί όσοι κουραστούν μπορούν να επιστρέψουν στον Μυλοπόταμο και να περιηγηθούν στο πανέμορφο χωριό εν αναμονή της άφιξης της Α’ ομάδας.
  Απόσταση: 5,0 χλμ.      Υ.Δ.: +-275 μ.      ώρες πορείας: 3h        Β.Δ.: 1

Κ Υ Κ Λ Ι Κ Η      Π Ο Ρ Ε Ι Α

15.45 Επιστροφή της Α’ ομάδας στον Μυλοπόταμο. Φαγητό στα ταβερνάκια του χωριού.
18.00 Αναχώρηση για την Αγ. Πελαγία.
18.45 Άφιξη στο ξενοδοχείο. Ξεκούραση πριν την Ανάσταση.
  Η Ανάσταση θα γίνει στο λιτό εκκλησάκι της Αγ. Πελαγίας. Θα ακολουθήσει προγραμματισμένο παραδοσιακό δείπνο με μαγειρίτσα σε ταβέρνα του χωριού.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ του ΠΑΣΧΑ  5/5/24             ανατολή ηλίου 06:44, δύση 20:04

07.30 Αφύπνιση και πρωινό στο ξενοδοχείο.
09.00 Αναχώρηση για το παραδοσιακό χωριό Ποταμός στο κέντρο του νησιού. Είναι το μεγαλύτερο χωριό του νησιού και διατηρεί ακόμη το παραδοσιακό χρώμα του με αρκετά νεοκλασικά σπίτια που μαζί με τα παραδοσιακά δημιουργούν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική σύνθεση με επιρροές από την Πελοπόννησο. Κάθε Κυριακή στον Ποταμό γίνεται το μεγαλύτερο παζάρι του νησιού.
09.30 Άφιξη στον Ποταμό από όπου θα αρχίσει η πορεία στα ίχνη των τούρκων πειρατών του Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα όταν το 1537 κούρσεψε την Παλαιόχωρα.
  «Το μονοπάτι της επιδρομής των πειρατών του Μπαρμπαρόσα»

ΚΟΙΝΗ ΟΜΑΔΑ

(Ποταμός – Τριφυλλιάνικα – Καστροπολιτεία – Φαράγγι – Ποταμός)

  Η πορεία ξεκινά από το παλιό νοσοκομείο του Ποταμού σε σηματοδοτημένο μονοπάτι, το γνωστό Μ31. Ακολουθούμε το πέτρινο καλντερίμι που διασταυρώνεται με ασφαλτόδρομο, και μετά από λίγες δεκάδες μέτρα στρίβουμε δεξιά στον χωματόδρομο που στην συνέχεια γίνεται μονοπάτι, μέχρι να φτάσουμε στο παραδοσιακό χωριό Τριφυλλιάνικα με την φημισμένη πηγή. Στην όμορφη πλατεία του χωριού θα δούμε παλαιά πέτρινα σπίτια με τις αυλές τους, που αποτελούν θαυμάσια δείγματα της παραδοσιακής αισθητικής του νησιού. Παρακάτω συναντάμε την Αγία Βαρβάρα, ένα εξαιρετικό μνημείο μονεμβασιακής αρχιτεκτονικής.
Το μονοπάτι κατηφορίζοντας αφήνει το χωριό περνώντας μέσα από υπέροχες ξερολιθιές, και βουνοπλαγιές που στην κατάληξη τους, ιδιαίτερα την περίοδο της άνοιξης, θα δούμε τρεχούμενα νερά να σχηματίζουν στην πορεία τους υπέροχα ρυάκια και μικρές λιμνούλες, δημιουργώντας ένα υπέροχο φυσικό τοπίο, που θα μας συνοδεύσει σχεδόν μέχρι να φανεί μπροστά μας η μεγαλόπρεπη Παλαιόχωρα.

Φτάνοντας στον τελικό προορισμό μας την βυζαντινή καστροπολιτεία της Παλαιόχωρας ή Άγιο Δημήτριο όπως ήταν η ονομασία της όταν ήταν πρωτεύουσα των Κυθήρων και αριθμούσε 3000 κατοίκους περίπου, μέχρι να καταστραφεί ολοσχερώς από τον πειρατή Μπαρμπαρόσα το 1537. Η περιήγηση στον πρόσφατα αναστηλωμένο αρχαιολογικό χώρο αφήνει ξεκάθαρη την εικόνα που θα είχε η πόλη με τα ψηλά τείχη, τα δημόσια κτήρια, τα αρχοντικά σπίτια, και της σημαντικές βυζαντινές εκκλησίες, που μερικές από αυτές σώζονται μέχρι και σήμερα σε καλή κατάσταση. Η μαγεία του χώρου ολοκληρώνεται με την υπέροχη θέα που προσφέρει η τοποθεσία της Παλαιόχωρας δεσπόζοντας στην κορυφή απόκρημνων γκρεμών, με το επιβλητικό φαράγγι να καταλήγει στη θάλασσα μέσα από πυκνή βλάστηση στην μικρή παραλία της Κακιάς Λαγκάδας.

Τον Σεπτέμβριο του 1537, ένα καταστροφικό γεγονός σημάδεψε για πάντα τα Κύθηρα. Η παλιά πρωτεύουσα του νησιού, Άγιος Δημήτριος, πολιορκήθηκε και λεηλατήθηκε από τον ναύαρχο του οθωμανικού στόλου, τον κουρσάρο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα. Οι επιζώντες κάτοικοι πουλήθηκαν ως σκλάβοι στα σκλαβοπάζαρα του Αλγερίου και της Τύνιδας. Από τότε η Παλαιόχωρα εγκαταλείφθηκε και, σύμφωνα με τους ντόπιους, εξακολουθεί να στοιχειώνεται καθώς η «φουσάτα», οι σκιές των πειρατών, περιπολούν την περιοχή και οι γυναικείες κραυγές αντηχούν από την ώρα της καταστροφής. Σήμερα, η ερειπωμένη ακρόπολη βρίσκεται ακόμα σε μια μοναδική τοποθεσία, ανάμεσα σε απόκρημνα φαράγγια, καλά κρυμμένα από τους γύρω λόφους.
Στην επιστροφή θα ακολουθήσουμε μια ρεματιά, καλυμμένη με καταπράσινους κρητικούς σφενδάμνους σε ένα μυστικιστικό τοπίο με καταφύγια από βράχους και ξερολιθιές, όπως τοίχους και ράμπες, που φανερώνουν την ανθρώπινη παρουσία του παρελθόντος σε αυτόν τον χώρο. Η ρεματιά καταλήγει στη Βρύση των Τριφυλλιανικών, ανάμεσα σε κήπους και χωράφια, και μετά ανεβαίνει σε ένα δάσος με πεύκα, ευκάλυπτους και φράουλες, όπου βρίσκεται το θέατρο του Ποταμού. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το «Δέντρο της Χαράς και της Λύπης», θέση όπου οι οικογένειες αποχαιρετούσαν με δάκρυα λύπης όσους μετανάστευαν ή υποδέχονταν με δάκρυα χαράς αυτούς που επέστρεφαν.

  Απόσταση: 9,5 χλμ.      Υ.Δ.: +-250 μ.      ώρες πορείας: 4h        Β.Δ.: 1

Κ Υ Κ Λ Ι Κ Η      Π Ο Ρ Ε Ι Α

13,30 Επιστροφή στον Ποταμό και περιήγηση στα σοκάκια του παραδοσιακού χωριού.
14.00 Αναχώρηση για την Αγ. Πελαγία.
14.30 Άφιξη στην Αγ. Πελαγία και εορταστικό πασχαλινό γεύμα με ζωντανή μουσική σε τοπική ταβέρνα.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 6/5/24                                         ανατολή ηλίου 06:43, δύση 20:05

07.30 Αφύπνιση και πρωινό στο ξενοδοχείο.
09.00 Αναχώρηση με το λεωφορείο για τη Χώρα Κυθήρων.
10.00 Άφιξη στη Χώρα.
  Α’ ΟΜΑΔΑ

(Χώρα – ακρωτ. Τράχηλος – Μεσαιωνικό Μέσα Βούργο- Βενετικό Κάστρο – Φάρος Καψαλίου).

Δ Ι Α Σ Χ Ι Σ Η

  Η πορεία ξεκινά από τον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων στη Χώρα, την πρωτεύουσα του νησιού. Έπειτα από μια βόλτα στα στενά σοκάκια και τις εκκλησίες της μεσαιωνικής Χώρας (Μέσα Βούργο), βγαίνουμε στον Αγ. Διονύσιο στα κοιμητήρια της Χώρας. Από εκεί ακολουθούμε μονοπάτι με νότια κατεύθυνση και σε 600 περίπου μέτρα βρίσκουμε τον χωματόδρομο που τερματίζει στη θέση «Γερμανικά» με τα ερείπια γερμανικού παρατηρητηρίου από τον Β’ Π.Π. Από εκεί ακολουθούμε δύσβατο μονοπάτι με βράχια, όπου θα χρειασθεί σκαρφάλωμα. Συνεχίζουμε ως το τέλος του ακρωτηρίου του Τραχήλου με την εκπληκτική θέα στα Αντικύθηρα και τη δυτική Κρήτη.

Επιστρέφουμε από τα ίδια στη Χώρα, όπου επισκεπτόμαστε το Βενετικό κάστρο “Φορτέτσα”, το πιο χαρακτηριστικό μνημείο του νησιού, του 13ου αιώνα. Το “Μάτι της Κρήτης” όπως το αποκαλούσαν  λόγω της στρατηγικής του θέσης, επέβλεπε την κίνηση των καραβιών σε τρία πελάγη ταυτόχρονα, Ιόνιο, Αιγαίο και Κρητικό. Χτίστηκε σε διάφορες φάσεις της ιστορίας του νησιού αλλά το μεγαλύτερο και κυριότερο τμήμα, με την πρόσοψη, ολοκληρώθηκε το 1503 από τους Βενετούς. H είσοδος στο κάστρο γίνεται μέσω σήραγγας “φόσσα”. Από πάνω της υπήρχε εντοιχισμένο το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, το έμβλημα των Βενετών, το οποίο καταστράφηκε μαζί με τη Βίβλο των Ευγενών και τα οικόσημα το 1797 από τους Γάλλους.

Μετά την είσοδο στο κάστρο, στα αριστερά βλέπουμε τις φυλακές και λίγο πιο πάνω δεξιά, στην νοτιοδυτική πλευρά, την πελώρια στέρνα της ενετικής περιόδου με θόλους και τόξα. Στη μέση του κάστρου διακρίνονται κάποιες διώροφες μισογκρεμισμένες κατοικίες οι οποίες αρχικά ανήκαν στους ντόπιους αλλά στην πορεία επιτάχθηκαν από τους κατακτητές.

Περπατώντας λίγα μέτρα παραπάνω συναντάμε την πυριτιδαποθήκη με τοίχους πάχους μεγαλύτερου του ενός μέτρου. Ακριβώς δίπλα της στέκει ο ναός του Παντοκράτορα ο οποίος είναι γεμάτος από παλιές τοιχογραφίες. Μπροστά από το ναό βρίσκεται το παλιό διοικητήριο του κάστρου που σήμερα στεγάζει το Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων. Κάτω από το διοικητήριο, μέσα από μια μεγάλη φόσσα, βγαίνουμε στην πλατεία του διοικητηρίου με την μεγάλη εκκλησία του 16ου αιώνα που αρχικά ήταν καθολική, “Παναγιά των Λατίνων”. Αργότερα το 1806 έγινε ορθόδοξη και αφιερώθηκε στην Παναγιά τη Μυρτιδιώτισσα. Δίπλα βρίσκεται η “Παναγία ορφανή” στην οποία φυλάσσονταν κειμήλια της μονής Αγκαράθου του Ηρακλείου όσο η Κρήτη ήταν στα χέρια των Τούρκων.

Από το Κάστρο κατευθυνόμαστε προς την εκκλησία των Αγ. Πάντων και από εκεί ακολουθώντας το μονοπάτι περνάμε από το αναρριχητικό πεδίο του Σπαραγαρίου και καταλήγουμε στη συνέχεια στο Καψάλι, το επίνειο της Χώρας. Στον ανατολικό βραχίονα του όρμου Καψαλίου θα συναντήσουμε τον Φανό Καψάλι. Πρόκειται για ένα κτίσμα 45 τετρ. μέτρων με φάρο ύψους 5 μέτρων και φωτοβολία 10 ναυτικών μιλίων. Ο φάρος κτίστηκε το 1853 από την Ιόνια Πολιτεία που τελούσε κάτω από την προστασία της Μεγάλης Βρετανίας.

  Απόσταση: 12,0 χλμ.    Υ.Δ.: (+-500) μ.    ώρες πορείας: 6-7h      Β.Δ.: 2-3
   
  Β’ ΟΜΑΔΑ

Χώρα – Βενετικό Κάστρο – Φάρος Καψαλίου).

  Η Β’ ομάδα θα ξεκινήσει από το κεντρικό πάρκινγκ της Χώρας και θα κατηφορίσει τα σοκάκια της παλιάς πόλης με κατεύθυνση το Κάστρο. Αφού περιηγηθεί το Κάστρο (κοίτα περιγραφή του στην Α΄ ομάδα) θα συνεχίσει από το ίδιο μονοπάτι στην εκκλησία των Αγ. Πάντων, θα περάσει από το αναρριχητικό πεδίο και θα καταλήξει στον φάρο του Καψαλίου.
  Απόσταση: 4,0 χλμ.    Υ.Δ.: +118, -293 μ.    ώρες πορείας: 2h      Β.Δ.: 1

Δ Ι Α Σ Χ Ι Σ Η

   
14.30 Φαγητό στις ταβέρνες της παραλίας. Το λεωφορείο θα κατέβει από το πάρκινγκ της Χώρας να μας παραλάβει από το Καψάλι.
17.00 Αναχώρηση για την Αγ. Πελαγία.
18.00 Άφιξη στο ξενοδοχείο «ΑΝΕΣΙΣ» στην παραλία της Αγ. Πελαγίας. Χρόνος ελεύθερος.

 

ΤΡΙΤΗ 7/5/24  

08.00 Αφύπνιση και πρωινό στο ξενοδοχείο.
10.00 Αναχώρηση για το Διακόφτι.
10.50 Άφιξη στο Διακόφτι και επιβίβαση στο πλοίο.
11.30 Αναχώρηση με το ferry boat για τη Νεάπολη
12.15 Άφιξη στη Νεάπολη και αναχώρηση για τη Θεσσαλονίκη. Στάσεις για φαγητό και ξεκούραση.
02.00 ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΕΤΑΡΤΗΣ. Πιθανός χρόνος άφιξης στη Θεσσαλονίκη.

    

 

Στις τιμές συμπεριλαμβάνονται:

  1. Ναύλος λεωφορείου
  2. Διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο 3* με πρωινό μπουφέ
  3. Φόρος διαμονής
  4. Εισιτήρια ferry boat

Στις τιμές δεν συμπεριλαμβάνονται:

  1. Λοιπά γεύματα
  2. Είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

ΚΟΣΤΟΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ για ΜΕΛΗ του ΣΕΟ. Το κόστος καλύπτει μεταφορά, διαμονή και δημοτικό φόρο.

  ΜΟΝΟΚΛΙΝΟ ΔΙΚΛΙΝΟ ΤΡΙΚΛΙΝΟ
ΜΕΛΗ 475 335 310
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΝΕΡΓΟΙ   300 280

Για ΜΗ ΜΕΛΗ του ΣΕΟ, η επιβάρυνση είναι 20 ευρώ.

Για κλείσιμο θέσης, ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η κατάθεση προκαταβολής 100 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ΣΕΟ,

Εθνική :           GR57 0110 2100 0000 2109 3050 256

Πειραιώς :       GR26 0172 2110 0052 1110 4936 643

ΚΑΙ αποστολή του καταθετηρίου στη Γραμματεία του ΣΕΟ, τηλ 2310-224710, κάθε εργάσιμη μέρα 1-9 το απόγευμα.

Σε περίπτωση που κάποιος ακυρώσει την κράτησή του, η προκαταβολή θα επιστραφεί στο σύνολό της, ΜΟΝΟ στην περίπτωση που καλυφθούν ΟΛΕΣ οι θέσεις.

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: 03/6/24 1:17 ΠΜ