ΣΕΟ, Διήμερο στα Άγραφα, 18-19 Μαϊου 2024

Ο ΣΕΟ θα είναι παρών σε ανάβαση στην κορυφή των Αγράφων Καζάρμα, την 19η Μαϊου 2024, δηλώνοντας την αντίθεσή του στην εγκατάσταση αιολικών στα Άγραφα και, γενικότερα, σε όλες πλέον τις βουνοκορφές και κορυφογραμμές της πατρίδας μας, στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, με όρους που έχουν ξεφύγει πέρα από κάθε μέτρο και λογική. Διευκρινίζει πως είναι ΥΠΕΡ της περαιτέρω συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, αλλά με ορθούς όρους, τόσο περιβαλλοντικά, όσο και τεχνικά και οικονομικά.

Ακολουθεί το πρόγραμμα του ορειβατικού διημέρου στα πανέμορφα Άγραφα, των οποίων η ανάπτυξη μπορεί και πρέπει να γίνει με όρους αειφορίας και όχι καταστροφής και κατατμήσεως μιας από τις πιο όμορφες παρθένες περιοχές της Ελλάδος.

ΑΓΡΑΦΑ 2024

Διήμερο με τον Σ.Ε.Ο

 στη λίμνη Πλαστήρα

από Σάββατο 18-05-24 ως Κυριακή 19-05-24

           ΣΑΒΒΑΤΟ 18/05/2024                                                Ανατολή ηλίου: 6:11’ /  Δύση ηλίου: 20:31’

07.00 Αναχώρηση από τη Θεσσαλονίκη.
11,30 Άφιξη στη λίμνη Πλαστήρα. Θα επιχειρήσουμε διάσχιση στο «οικολογικό μονοπάτι».
  ΚΟΙΝΗ ΟΜΑΔΑ

στο «οικολογικό μονοπάτι» της λίμνης Πλαστήρα

Αλωνάκι (920μ.)-Παρατηρητήριο (1200μ.)-

Ζυγογιανναίικα (1100μ.)-Μπελοκομίτης (920μ.)

ΚΟΙΝΗ ΟΜΑΔΑ 

12.00 Από τη θέση Αλωνάκι, μετά τη γέφυρα-φράγμα της λίμνης, ξεκινά το μονοπάτι Κ11 που ανηφορίζει τη ράχη του Ελατάκου μέσα σε πευκοδάσος. Το μονοπάτι είναι σηματοδοτημένο, αλλά μετά την καταστροφή του Ιανού υπάρχουν πεσμένα δέντρα. Βγαίνουμε στον χωματόδρομο και σε λίγα μέτρα αριστερά μας βρίσκεται το παρατηρητήριο (κιόσκι) από το οποίο απολαμβάνουμε μια εξαιρετική θέα στη λίμνη. Από το παρατηρητήριο επιστρέφουμε και συνεχίζουμε στον χωματόδρομο ως τον σαρακατσάνικο οικισμό της οικογένειας του τσέλιγκα Ζυγογιάννη, τα Ζυγογιανναίικα με 20 περίπου σπίτια.

Ακολουθούμε το μονοπάτι που κατηφορίζει στη λίμνη και αφού διασχίζουμε κάθετα τη δημοσιά, συνεχίζουμε ως την όχθη της λίμνης. Περνάμε έναν καλαμώνα και ανηφορίζουμε ανάμεσα σε βελανιδιές και έλατα στο μονοπάτι που οδηγεί στον Μπελοκομίτη με την αμφιθεατρική θέα.

  Απόσταση : 7,4 χλμ.   Υ.Δ.: +750, -700 μ.,  ώρες πορείας: 4 h        Β.Δ.: 1

Δ Ι Α Σ Χ Ι Σ Η

16,00 Άφιξη στον Μπελοκομίτη. Φαγητό στα ταβερνάκια του χωριού.
18,00 Αναχώρηση για το ξενοδοχείο. Τακτοποίηση και χρόνος ελεύθερος.

 ΚΥΡΙΑΚΗ 19/05/2024                                                 Ανατολή ηλίου: 6:11’  / Δύση ηλίου: 20:32’

07.30 Αφύπνιση και πρωινό.
08.30 Αναχώρηση για το καταφύγιο του Κυνηγετικού Συλλόγου.
09,30 Άφιξη στον αυχένα του Αγ. Νικολάου του Βλάσιου, δίπλα στο καταφύγιο και μεταξύ Καράβας και Καζάρμας. Ανάβαση στην Καζάρμα μαζί με την Β’ ομάδα προς συνάντηση των υπολοίπων ομάδων διαμαρτυρίας για την επικείμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφές των Αγράφων.
  ΚΟΙΝΗ ΟΜΑΔΑ

Διάσελο Αγ. Νικολάου Βλάσιου (1520μ.)-Καζάρμα (1977μ)

10,00 Ξεκινάμε από το Διάσελο Αγίου Νικολάου ( 1520μ ), από όπου διέρχεται ο δρόμος Μουζάκι-Πετρίλο. Στο διάσελο βρίσκεται το ομώνυμο παρεκκλήσι καθώς και εγκαταστάσεις κεραιών, αλλά και κτίριο κυνηγητικού συλλόγου.
Αρχικά ακολουθούμε το μονοπάτι Β4 ( Αγ.Νικόλαος-Καζάρμα-Βουτσικάκι ). Η σήμανση ξεκινά βόρεια του παρεκκλησίου, και ακολουθεί την γραμμή της ανατολικής ράχης της Καζάρμας. Ελαφρώς ψηλότερα του σημείου αφετηρίας συναντάμε στάνη και πηγή, αλλά και διασταύρωση με το μονοπάτι Β21, που τραβερσάρει την Καζάρμα από τα ΒΑ και ενώνει το Διάσελο Αγίου Νικολάου με το Λιβάδι Σταλοτσιάκου.
Συνεχίζοντας πάνω στη ράχη, κερδίζουμε ύψος χωρίς προβλήματα, μέχρι την κορυφή της Καζάρμας ή Ζυγουρολίβαδο στα 1977μ. Στην υποκορυφή αυτή του Βουτσικακίου βρίσκεται εγκαταλειμμένο πυροφυλάκιο, ενώ το σημείο προσφέρει πολύ όμορφη θέα στην Λίμνη του Ταυρωπού ( λίμνη Πλαστήρα ).
  Απόσταση: 2,7 χλμ.    Υ.Δ.: +497,-54 μ.    ώρες πορείας: 1-2 h      Β.Δ.: 1
12,00 Άφιξη στην κορυφή.
  Α’ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Καζάρμα (1977μ.)-λιβάδι Σταλοτσιάκου (1390μ.)-

Καμάρα (1365μ.)-Πλατανάκος (740μ.)

13,00 Αφού θα παραμείνει μια ώρα στην κορυφή της Καζάρμας, η Α’ ομάδα θα επιστρέψει 300μ προς την ανατολική ράχη, όπου θα συναντήσει σήμανση που ενημερώνει για το κάθετο μονοπάτι Β22 (Καζάρμα-Εννέα Βρύσες-Λιβάδι Σταλοτσιάκου). Το μονοπάτι κατεβαίνει στη βόρεια πλαγιά της Καζάρμας και αφού συναντήσει λιθόκτιστη πηγή (Κρυόβρυση 1790μ), συνεχίζει σε στενωπό μεταξύ βράχων και με εντυπωσιακή θέα στο Οροπέδιο των Εννέα Βρυσών. Το καλογραμμένο μονοπάτι, οδηγεί γρήγορα εκεί, ενώ στο ανατολικό άκρο του οροπεδίου, στην βάση βράχων, εντοπίζεται η ομώνυμη λιθόκτιστη πηγή (1560μ). Ο χώρος περιμετρικά της, είναι περιφραγμένος και διαμορφωμένος με λιθόκτιστα καθίσματα. Λίγα μέτρα ψηλότερα, πέτρινα σκαλιά οδηγούν σε εικόνισμα σε οπή του βράχου. Ετήσιος εορτασμός πραγματοποιείται στο σημείο αυτό.
Συνεχίζοντας, χάνουμε ύψος έως ότου βγούμε σε χωματόδρομο και αμέσως τον εγκαταλείπουμε για να ακολουθήσουμε το μονοπάτι που κινείται παράλληλα και χαμηλότερα. Το Μονοπάτι Β22 ολοκληρώνεται στο Λιβάδι Σταλοτσιάκου (1410μ), κομβικό σημείο της διαδρομής, όπου διασταυρώνονται τα μονοπάτια Β21, Β22 και Β20.
Το μονοπάτι Β20 ( Ανθοχώρι-Καμάρα-ΛιβάδιΣταλοτσιάκου ), είναι εκείνο που θα ακολουθήσουμε στη συνέχεια μέχρι το Ανθοχώρι. Το μονοπάτι εισέρχεται σε εντυπωσιακό δάσος κωνοφόρων και σύντομα καταλήγει στο όμορφο λιθόκτιστο γεφύρι της Καμάρας. Το γεφύρι κτισμένο το 1770 και με ύψος τόξου 10μ, εξυπηρετούσε την σύνδεση του Μουζακίου με τα χωριά της Αργιθέας και κατά προέκταση την Θεσσαλία με την ‘Ήπειρο. Ήταν τμήμα της γνωστής Βλαχόστρατας.
Συνεχίζοντας προς τα Β-ΒΑ, το μονοπάτι εισέρχεται σε εκτενή τραβέρσα, σε πλαγιά με δάσος κωνοφόρων. Η πυκνή σήμανση αλλά και το διακριτό μονοπάτι, εξυπηρετούν την γρήγορη κίνηση και έτσι, χωρίς προβλήματα, οδηγούμαστε σε διασταύρωση με τσιμεντόδρομο σε υψόμετρο 1060μ. Ακολουθώντας τον τελευταίο προς τα αριστερά, περνάμε έξω από μονάδα ξενώνα και συνεχίζουμε την κάθοδο σε χωματόδρομο.
Σε υψόμετρο 930μ. ο δρόμος ολοκληρώνεται και συνεχίζουμε σε μονοπάτι, για την είσοδο στο φαράγγι Ανθοχωρίου.
Φτάνοντας στην κοίτη, συναντάμε διασταύρωση για τον διπλό καταρράκτη που βρίσκεται στο εσωτερικό του φαραγγιού. Η μικρή παράκαμψη οδηγεί στην βάση του. Συνεχίζοντας στο φαράγγι, περνάμε από γέφυρα κοντά σε άλλο καταρράκτη. Στη συνέχεια συναντάμε χωματόδρομο και στρεφόμαστε δεξιά ( νότια ). Αφού διανύσουμε λίγα μέτρα, γυρίζουμε αυτή τη φορά αριστερά ( ανατολικά ). Έτσι εισερχόμαστε πλέον στον διαμορφωμένο χώρο του Νερόμυλου Ανθοχωρίου, όπου καταλήγει η διαδρομή.
  Απόσταση: 9,4 χλμ.    Υ.Δ.: +41,-1256 μ.    ώρες πορείας: 4 h      Β.Δ.: 3-4
   
  Β’ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Καζάρμα (1977μ.)-διάσελο Αγ. Νικολάου Βλάσιου (1520μ.)

14,00 Η Β’ ομάδα θα ξεκινήσει από την κορυφή της Καζάρμας μια ώρα μετά την Α’ ομάδα για να επιστρέψει από το ίδιο μονοπάτι που ανέβηκε στο διάσελο του Αγ. Νικολάου. Από το διάσελο θα μεταβεί με το λεωφορείο στο Ανθοχώρι.
15,30 Αναχώρηση από το διάσελο.
16.00 Άφιξη στο Ανθοχώρι. Σε αναμονή της Α’ ομάδας, φαγητό σε ταβέρνα του χωριού.
17,00 Άφιξη της Α’ ομάδας στο Ανθοχώρι και χρόνος για φαγητό.
18,30 Αναχώρηση για τη Θεσσαλονίκη. Στάση στο δρόμο για καφέ.
23,00 Πιθανός χρόνος άφιξης στη Θεσσαλονίκη.
  Δίκλινο Τρίκλινο
Μέλη 70 60
Φοιτητές-νέοι < 30 ετών 60 50

Για μη μέλη του ΣΕΟ, το κόστος αυξάνεται κατά 10 ευρώ.

 

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: 04/22/24 4:34 ΜΜ