ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΩΝ ΚΛΕΦΤΩΝ

Απόσταση: 13,0 χλμ.          Υψομ. Διαφορά: +900,-470 μ.

Ώρες πορείας: 6                                               Β.Δ.: 2

Αρχηγοί: Γιαννικόπουλος Ανέστης – Φρούτης Θεόδωρος

Δ Ι Α Σ Χ Ι Σ Η

 

Η κοιλάδα των Τεμπών, είναι ένα φαράγγι βάθους πεντακόσια (500 μ.) μέτρων , ενώ στο στενότερο σημείο της έχει πλάτος 25 μέτρα. Στο εσωτερικό της ρέει ο ποταμός Πηνειός, ο οποίος στη συνέχεια εκβάλλει στον Θερμαϊκό Κόλπο.
Η συγκεκριμένη ορειβατική διαδρομή θεωρείται ως μία από τις ομορφότερες της Θεσσαλίας, διότι κινείται καταρχήν δίπλα στον Πηνειό ποταμό σε πυκνή βλάστηση ανάμεσα σε τεράστια αιωνόβια πλατάνια και μετά ανεβαίνει ψηλά περίπου ( 400μ.) στις παρυφές του Βράχου που ορθώνεται κατά μήκος της κοιλάδας των Τεμπών και απο εκεί η θέα προς τον κάμπο της Θεσσαλίας, τον Κίσσαβο και το ποτάμι είναι μοναδική.
Πάνω στον βράχο υπάρχει ένα παλαιό πέρασμα, γνωστό από πολύ παλιά με το όνομα «Κλέφτικο» που χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν ακόμη, οι κτηνοτρόφοι και οι χωρικοί της γύρω περιοχής, αυτό βασικά ενώνει μέσω του περάσματος, την Θεσσαλία με την Μακεδονία, διότι πριν να γίνει η σιδηροδρομική γραμμή και ο δημόσιος δρόμος, η κοιλάδα ήταν απροσπέλαστη.
Το «Κλέφτικο» στην νεώτερη ιστορία χρησιμοποιήθηκε από τους αντάρτες, από τους οποίους επήρε και τη δεύτερη ονομασία του, δηλαδή “Αντάρτικο”.
Είναι γνωστό ότι στις 23 Φλεβάρη του 1944, από εδώ κατέβηκε στα στενά της κοιλάδας, στις γραμμές του τραίνου, ο κορυφαίος Λαρισαίος σαμποτέρ του ΕΛΑΣ Αντώνης Αγγελούλης (Βρατσάνος) που ανατίναξε το εξπρές του Γ’ Ραιχ (γερμανικής αμαξοστοιχίας που κατευθυνόταν στο Ανατολικό Μέτωπο). Μνημείο για την δράση αυτή του Βρατσάνου και των συντρόφων του είναι στημένο μέσα στην κοιλάδα.
Η συγκεκριμένη διαδρομή δεν διασχίζει όλο το πέρασμα της κοιλάδας, αλλά στη διχάλα του μονοπατιού που ονομάζουμε «Επικίνδυνο» (επειδή εκεί χρειάζεται περισσότερο προσοχή για να το διασχίσουμε ), αλλάζουμε πορεία και κατευθυνόμαστε προς την Ραψάνη.

 

Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση

Ημερομηνία δημοσίευσης άρθρου: 02/17/20 10:16 ΜΜ