Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Ο Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών Θεσσαλονίκης είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1957 και το καταστατικό του τροποποιήθηκε από τότε πέντε φορές. Η τελευταία τροποποίηση έγινε το Μάιο του 2000. Στόχοι του ΣΕΟ είναι η διάδοση και ανάπτυξη της ορειβασίας σε όλες τις μορφές όπως αναβάσεις υψηλού βουνού, ορεινή πεζοπορία, αναρρίχηση βράχου, αλπινισμός, ορειβατικό σκι και αγωνιστικός προσανατολισμός. Η προστασία της ορεινής φύσης και η καλλιέργεια περιβαλλοντικής ευαισθησίας, ήθους και αξιών σχετικών με την ορειβασία, το βουνό, και την ορεινή φύση γενικότερα.
Κύριες δραστηριότητες του ΣΕΟ είναι η οργάνωση τακτικών ορειβατικών αναβάσεων, αναρριχήσεων βράχου, πεζοπορικών διασχίσεων ορεινών όγκων, αποστολές αναβάσεων σε βουνά της Ελλάδος και του εξωτερικού, σχολών ορειβασίας και αναρρίχησης, η συντήρηση και λειτουργία των ορειβατικών του καταφυγίων στον Όλυμπο και τον Χορτιάτη, η έκδοση το περιοδικού «ΟΛΥΜΠΟΣ», πολιτιστικές εκδηλώσεις και η καλλιέργεια της ανιδιοτέλειας, του εθελοντισμού, της ισοτιμίας και αλληλεγγύης, της συμμετοχής, της συνεργασίας και της κοινωνικής ζωής.
Ο ΣΕΟ Θεσσαλονίκης εδώ και αρκετά χρόνια αριθμεί περί τα 300-350 μέλη και στις αναβάσεις του συμμετέχουν περί τους 3000 φίλους ετησίως.
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
Με την ίδρυσή του ο ΣΕΟ άρχισε τη δημιουργική του εργασία, της προβολής και της υλοποίησης των σκοπών και των προγραμμάτων του, που σε τελευταία ανάλυση δεν ήταν άλλο από το να βοηθήσουν τον άνθρωπο τον ανήμπορο, να μυηθεί και να γευθεί την αμορφιά του βουνού και της φύσης, που τόσο ανεπιφύλακτα του προσφερόταν. Ο εκδρομισμός, η ορειβασία και η αναρρίχηση, παράλληλα με τις πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις ήταν το περίγραμμα μέσα στο οποίο ανέπτυσσε την δραστηριότητά του ο ΣΕΟ.
ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ – ΣΤΑΘΜΟΙ
ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Ο ΣΕΟ είναι ένα σωματείο, με ορισμένες καταστατικές αρχές, που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση του ανθρώπου και κυρίως των νέων. Η μοίρα του στο μέλλον διαγράφεται όπως και όλων των άλλων σωματείων με τους ίδιους σκοπούς. Η ανάγκη του ανθρώπου, κάτω από την πίεση του τεχνικού πολιτισμού, τον ωθεί να θυμηθεί και να προσεγγίσει τις ρίζες του, που δεν είναι άλλες από τη φύση. Και επειδή οι θέσεις του ΣΕΟ συμπίπτουν με την τάση αυτή, τούτο αποτελεί μια επιβεβαίωση για την επιβίωσή του και τη συνέχιση της προσφοράς του προς τον άνθρωπο και στο μέλλον.