Ολύμπου ‘ΓΙΩΣΣΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ’

 

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ : 23510 82840

WEBSITE: www.apostolidisrefuge.gr

E-MAIL: info@apostolidisrefuge.gr            

                            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το καταφύγιο «Γιώσσος Αποστολίδης» κτίστηκε το καλοκαίρι του 1961, από το ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΡΕΙΒΑΤΩΝ (Σ.Ε.Ο.) σε υψόμετρο 2697 μ. σε ιδιόκτητο οικόπεδο. Το έτος 1962 έγινε η προσθήκη του δεύτερου ορόφου, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των φιλοξενουμένων σε 80 άτομα.

Το καταφύγιο «Γιώσσος Αποστολίδης» είναι κτισμένο σε υψ. 2697 μ. και είναι το μοναδικό κτίσμα στη χώρα μας σε τέτοιο υψόμετρο.

Ο προσδιορισμός του ακριβούς υψομέτρου του καταφυγίου (2697,1 μ.) καθώς και των κορυφών Μύτικας 2918,8 μ. και του Στεφανιού 2912,3 μ. έγινε το Σεπτέμβριο του 1996 από τους καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Α. Μπαντέλα, Κ. Κατσάμπαλο και Π. Σαββαϊδη, σε συνεργασία με το Σ.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας (εφαρμογή δορυφορικού συστήματος μετρήσεων του GPS).

Την όλη ευθύνη και το βάρος εποπτείας και συντονισμού των εργασιών για την ανέγερση του κατάφυγιου είχε ο Ιωσήφ (Γιώσος) Αποστολίδης, μαζί με τον Καραμπέτ Αρζουμανιάν, μέλη του Σ.Ε.Ο. που επί 2 συναπτά καλοκαίρια αφιέρωσαν ανιδιοτελώς το χρόνο και τις δυνάμεις τους για τον σκοπό αυτο.

Παράλληλα ο Σ.Ε.Ο. με πρωτοβουλία του Γιώσου Αποστολίδη χάραξε και κατασκεύασε το μονοπάτι από τη Σκούρτα – Λαιμό – Καγκέλια – Οροπέδιο – Μουσών – Ζωνάρια και κατασκεύασε το Πέρασμα του Γιώσου που πήρε το όνομά του για την πρωτοβουλία της κατασκευής του και από τον τραυματισμό του από βράχο στη διάρκεια των εργασιών.

Το καταφύγιο «Γιώσσος Αποστολίδης» που πήρε το όνομα του ιδρυτή του μετά το θάνατό του, που προκλήθηκε από ορειβατικό ατύχημα το Πάσχα του 1964 στο Λούκι του Μύτικα, κτίστηκε για την εξυπηρέτηση των ορειβατών για καλοκαιρινές και χειμερινές αναβάσεις και αναρριχήσεις στον Όλυμπο.

Τμήμα του ισογείου του καταφυγίου (Τζαμαρία) λειτουργεί τη χειμερινή περίοδο σαν καταφύγιο ανάγκης, μοναδικό στη χώρα μας, παρέχοντας βασικές υπηρεσίες ύπνου και θέρμανσης.

Το καταφύγιο «Γιώσσος Αποστολίδης» λειτούργησε από της ιδρύσεώς του και επί σειρά ετών, κυρίως από το 1975 έως το 1986 με την προσωπική ανιδιοτελή προσφορά υπηρεσιών των μελών του, με επιτυχή αποτελέσματα. Τώρα λειτουργεί με την ευθύνη διαχειριστή, πάντοτε όμως με την εποπτεία και τον συντονισμό του Συλλόγου.

 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ

1.    Το καταφύγιο «Γιώσσος Αποστολίδης» κτίστηκε για την εξυπηρέτηση των ορειβατών, των αναρριχητών, καθώς και οποιουδήποτε επισκέπτη του Ολύμπου.
2.    Το καταφύγιο δεν είναι κέντρο διασκέδασης και ψυχαγωγίας, αλλά ο χώρος προετοιμασίας και αφετηρία εξορμήσεων στις ψηλές κορφές του Ολύμπου. Για το λόγο αυτό οι φιλοξενούμενοι σ’ αυτό δεν έχουν το δικαίωμα στη διάρκεια της παραμονής τους, να ενεργούν κατά τη βούλησή τους, αλλά πρέπει να συμμορφώνονται με ότι ορίζει ο κανονισμός και με τις υποδείξεις του φύλακα – διαχειριστή.
3.    Οι παραμένοντες στο καταφύγιο, οφείλουν να τηρούν τους όρους της καλής συμπεριφοράς, τάξεως και καθαριότητας, σε όλους τους χώρους του καταφυγίου.
4.    Για τη λειτουργία του καταφυγίου, σύμφωνα με τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε.
5.    Όλοι οι ορειβάτες και επισκέπτες του καταφυγίου οφείλουν να γράφουν τα στοιχεία τους και να υπογράφουν στο βιβλίο επισκεπτών.
6.    Οι διανυκτερεύοντες στο καταφύγιο, είτε σαν ομάδα είτε σαν μεμονωμένα άτομα, πρέπει πριν από την αναχώρησή τους από το καταφύγιο να ζητούν από τον φύλακα – διαχειριστή εξοφλητική απόδειξη πληρωμής των διανυκτερεύτρων.
7.    Όσοι χρησιμοποιούν το καταφύγιο οφείλουν να προστατεύουν το κτίριο και τις εγκαταστάσεις του από κάθε φθορά.
8.    Όποιος για οποιοδήποτε λόγο και οιονδήποτε τρόπο επιφέρει ζημιά και φθορά στο καταφύγιο, στα έπιπλά του και στα σκεύη του υποχρεώνεται στην καταβολή αποζημίωσης.
9.    Οι αρχηγοί και οι συνοδοί ορειβατικών και εκδρομικών ομάδων οφείλουν να ελέγχουν, στη διάρκεια της παραμονής τους στο καταφύγιο και πριν από την αναχώρησή τους, την καλή χρήση του καταφυγίου από τα μέλη τους.
10.    Το καταφύγιο λειτουργεί σε καθημερινή βάση τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο – Σεπτέμβριο, με υπεύθυνο φύλακα – διαχειριστή. Για τις χειμερινές αναβάσεις οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επικοινωνήσουν με τον έφορο καταφυγίου Ολύμπου στα γραφεία του Σ.Ε.Ο. (τηλ. 231 0 224710).
11.    Το καταφύγιο παρέχει δυνατότητες φαγητού και ύπνου, αφού όμως προηγηθεί κράτηση θέσεως με προκαταβολή των διανυκτερεύτρων (πληροφορίες στα τηλέφωνα του Σ.Ε.Ο.).
12.    Η τήρηση του παρόντος κανονισμού, επαφίεται στην ευαισθησία και την ορειβατική συνείδηση των επισκεπτών. Το Διοικητικό Συμβούλιο όμως του Συλλόγου επιφυλάσσεται στη λήψη κάθε μέτρου που θα συνέβαλλε στην εύρυθμο λειτουργία του καταφυγίου.
13.    Για κάθε παράπονο, για τυχόν πλημμελή εξυπηρέτηση ή για άλλη διαπίστωση, παρακαλούνται οι ορειβάτες και επισκέπτες του καταφυγίου «Γιώσσος Αποστολίδης» να απευθύνονται εγγράφως στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Ο. Πλατεία Αριστοτέλους 5, 546 24 Θεσσαλονίκη ή να γνωστοποιήσουν τούτο στον Έφορο του καταφυγίου ή σε άλλο μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ

•    Το κάπνισμα σε όλο τον εσωτερικό χώρο του καταφυγίου.
•    Η χαρτοπαιξία και τα θορυβώδη παιχνίδια.
•    Η χρήση ραδιοκασετοφώνου.
•    Οι θορυβώδεις εκδηλώσεις.
•    Η οινοποσία σε βαθμό ενόχλησης.
•    Το φαγητό στα υπνοδωμάτια, στο σαλόνι και στη βεράντα του πρώτου ορόφου.
•    Η είσοδος και η παραμονή στην κουζίνα.
•    Κάθε θόρυβος μετά τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί.
•    Μετά τις 10:30 το βράδυ, το καταφύγιο δεν παρέχει καμία εξυπηρέτηση φαγητού και ύπνου στα υπνοδωμάτια.